
Over ons
Wij zijn een netwerk van wetenschappers en zorgorganisaties dat zich richt op het bereiken van gezondheidsgelijkheid voor mensen met een verstandelijke beperking.
Wat is onze visie?
Gezondheid is een voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Mensen met een verstandelijke beperking hebben echter een systematische achterstand in de gezondheidszorg. Om die in te lopen is structurele extra aandacht nodig. Alleen een ‘gelijke behandeling’ is een schijnoplossing. We zijn allemaal gelijkwaardig maar niet gelijk. Om gelijkwaardigheid te bereiken is juist een ‘ongelijke’ behandeling nodig. Inclusief onderzoek helpt daar enorm bij.
Wat is ons ultieme streven?
Een gezondheidszorg waarin mensen met een verstandelijke beperking de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben. Deskundige aandacht die kans biedt op een gezond leven en die minstens even groot is als de kans die ieder ander mens heeft.
Wat is onze kracht?
We voelen ons sterk verbonden met de doelgroep. We weten wat er speelt, wat er mis kan gaan en wat er nodig is. Vaak uit heel persoonlijke ervaringen. We werken niet alleen vóór mensen met een verstandelijke beperking maar liefst ook mét hen. We zijn gedreven door het bereiken van echte gelijkwaardigheid en door onze wetenschappelijke nieuwsgierigheid om tot verbeteringen in gezondheid en gezondheidszorg te komen
Onze mensen

Jenneken Naaldenberg
Universitair Hoofddocent Gezondheid voor mensen met een verstandelijke beperking
Kenniskring & bestuursraad
Kenniskring
Academische werkplaats Sterker op eigen benen is een samenwerking tussen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc en verschillende zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking.
Deze samenwerkingspartners stellen middelen beschikbaar voor onderzoek, faciliteren de uitvoer van het onderzoek in de praktijk, zijn betrokken bij het opstellen van de onderzoeksagenda en bij de implementatie van resultaten.
Professionals werkzaam bij de zorginstellingen van de samenwerkingspartners vormen samen de 'kenniskring' van de academische werkplaats. Zij zijn werkzaam als zorgmanager, AVG, begeleider of teamcoördinator en werken in de kenniskring samen aan de verbinding tussen de zorginstellingen en het wetenschappelijk onderzoek.
De kenniskring houdt zich bezig met vraagstukken als:
Welke vragen rondom gezondheid komen er momenteel van de werkvloer?
Welke kennis kan bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van onze cliënten?
Welke innovatieve producten, voorlichtingsmateriaal of trainingen kunnen we creeëren?
Bestuursraad
Van elke zorginstelling neemt een bestuurder deel aan de bestuursraad van de academische werkplaats. De voorzitter is Hank van Geffen.





Komt u eens kennis maken met de kenniskring?
U bent van harte welkom om de sfeer te proeven bij een volgende bijeenkomst van de kenniskring.