Leren van data

Verbeteren van de data-infrastructuur en mogelijkheden voor onderzoek met routine zorgdata uit de gehandicaptenzorg.

Verbeteren van de data-infrastructuur en mogelijkheden voor onderzoek met routine zorgdata uit de gehandicaptenzorg.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Academische Werkplaats Sterker op Eigen Benen de opdracht gegeven om de data-infrastructuur op het gebied van dossierdata in de gehandicaptenzorg te versterken. Doel is om een platform te ontwikkelen voor het veilig delen van verschillende vormen van data tussen zorginstellingen en onderzoekers. Hiermee worden de onderzoeksmogelijkheden in de gehandicaptenzorg vergroot en kunnen data-gedreven inzichten helpen om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de langdurige zorg te verbeteren.

Het programma kent drie pijlers:

  1. Data & Techniek
    Hierin wordt de techniek ontwikkeld voor het veilig ontsluiten, analyseren en opslaan van data.

  2. Onderzoek
    Met de beschikbare data wordt gedaan naar diverse gezondheidsuitkomsten van mensen met een verstandelijke beperking. Hiermee ontwikkelen we wetenschappelijke kennis, beantwoorden we praktijkvragen, en ondersteunen richtlijnontwikkeling.

  3. Organisatie & Beleid
    Er wordt er een organisatiestructuur ingericht en beleid ontwikkeld op het gebied van alle randvoorwaarden. Zorgorganisatie worden ondersteund met alle juridische en ethische vereisten op het gebied van data-uitwisseling. 

Ieder onderdeel heeft een eigen projectleider:

Onderzoeken

Betere preventie en screening van kanker bij mensen met een verstandelijke beperking

In dit project houden we ons bezig om de preventie en screening van kanker voor mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren, door zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek uit te voeren.  

Lees meer >

Antimicrobiële resistentie en infectiepreventie in de verstandelijk gehandicaptenzorg (GIRAF)

Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. Ook in ziekenhuizen en verpleeghuizen is er steeds meer aandacht voor antibioticaresistentie.  Er is nog weinig bekend over de omvang en de impact van antibioticaresistentie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Betere inzichten kunnen helpen om infectieziekten en antibioticaresistentie onder cliënten met een verstandelijke beperking te voorkomen.

Lees meer >

Chronische ziekten bij mensen met een verstandelijke beperking

Hoewel chronische ziekten vaak voorkomen, is er nog relatief weinig bekend over bij mensen met een verstandelijke beperking. Zo is het niet altijd even duidelijk hoe vaak ziekten voorkomen of welke zorg mensen ontvangen. In Nederland is de zorg voor chronische ziekten, zoals cardiovasculaire ziekte, diabetes mellitus, en COPD, geregeld binnen de ketenzorg, waarin zorgstandaarden erop toezien dat mensen zorg van hoge kwaliteit ontvangen. Echter, deze zorgstandaarden zijn gebaseerd op mensen zonder verstandelijke beperking. Of de huidige zorg voor chronische ziekten ook passend is voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft Milou van den Bemd in haar promotietraject onderzocht.

Lees meer >

Identificatie van personen met een verstandelijke beperking

Identificeren van mensen met een verstandelijke beperking in de huisartsendataset die wordt beheerd door het Radboud Technology Center (RTC) health data (afdeling Eerstelijnsgeneeskunde Radboudumc)

Lees meer >

Kennisproducten

Inzicht uit data

Een data-dashboard over verstandelijke beperkingen in Nederland.

Lees meer >