Inclusief onderzoek: Maak kennis met onze co-onderzoekers
Publicatie datum: 12 december 2024
Graag stellen we je voor aan drie van onze co-onderzoekers: Judith, Anneke en Jane.
Bij de onze Academische Werkplaats Sterker op eigen benen werken we sinds 2013 samen met ervaringsdeskundigen als co-onderzoekers. Hun bijdrage maakt ons onderzoek naar de gezondheid en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking sterker, relevanter én betekenisvoller.
Vandaag stellen we je graag voor aan drie van onze co-onderzoekers: Judith Thoonen, Anneke van der Cruijssen en Jane van Geenen. Elke week werken zij één dag bij onze onderzoeksgroep. Maar wat houdt hun rol precies in? Wat betekent het voor hen om mede-onderzoeker te zijn? En hoe maken zij het verschil in ons werk?
In deze video vertellen ze het je zelf.
Inclusief onderzoek: meerwaarde en kwaliteit
"Wat is de meerwaarde van inclusief onderzoek? En gaat dit niet ten koste van de kwaliteit?" Een vraag die we regelmatig krijgen. In deze video deelt co-onderzoeker Anneke haar inzichten over waarom inclusief onderzoek juist zoveel oplevert.
Wat betreft de kwaliteit? Anneke erkent dat inclusief onderzoek meer tijd kost. Maar die investering betaalt zich dubbel en dwars terug: het resultaat sluit beter aan op de praktijk en maakt echt impact.
Waarom is niet al het onderzoek wat jullie doen inclusief?
en vraag, of misschien wel een dilemma. Gaat inclusief zijn over aanwezig zijn, of over de mogelijkheid om echt bij te dragen?
Co-onderzoeker Judith laat zien dat iedereen eigen voorkeuren, talenten en grenzen heeft. Dit bepaalt waar en hoe zij als mede-onderzoeker bijdraagt. Ook het type onderzoek speelt een rol: een focusgroep leent zich beter voor inclusiviteit dan een technische meta-analyse.
Wanneer een onderzoek minder toegankelijk lijkt voor inclusief onderzoek, ligt de uitdaging in:
- Inspelen op behoeften en voorkeuren
- Zoeken naar mogelijkheden
- Niet vastlopen op beperkingen
- Alternatieven vinden, samen en creatief
Inclusief onderzoek vraagt om flexibiliteit, samenwerking en vooral: een open blik.
Inclusief samenwerken: leren, aanpassen en groeien
"Zijn mede-onderzoekers onderdeel van het onderzoeksteam, of zijn ze vooral respondenten?" Een belangrijke vraag die ons de afgelopen jaren meerdere keren is gesteld.
Voor onze co-onderzoeker Jane is het helder: zij is een volwaardig teamlid. Maar ze benadrukt ook dat het niet altijd vanzelfsprekend is om op een betekenisvolle manier bij te dragen. Dat is juist waarom het voor haar zo belangrijk is om mede-onderzoeker te zijn. Maar… betekenisvol bijdragen vraagt om voorbereiding en de juiste randvoorwaarden.
Wij leerden dat inclusief samenwerken betekent dat we:
- Alert blijven op goede voorbereiding.
- Randvoorwaarden waarborgen zodat iedereen kan bijdragen.
- Verwachtingen bespreken én accepteren dat dingen soms anders lopen dan gehoopt.
Samen leren, groeien en impact maken. Want mede-onderzoekers zijn méér dan respondenten – ze zijn onmisbare partners in ons onderzoeksteam.