Radboudumc_SOEB headerbeeld-website-1760

Sterker op eigen benen in begrijpelijke taal

Sterker op eigen benen - wat betekent dat? Als je een verstandelijke beperking hebt, is het soms lastig om zelf sterk te staan. Wij proberen daarbij te helpen, om je sterker op je eigen benen te laten staan. 

Dat doen we door dokters te leren hoe het is om met mensen met verstandelijke beperkingen om te gaan en wat hun klachten kunnen zijn. En dat doen we door onderzoek. Bij dit onderzoek kijken we wat er goed en wat er minder goed gaat in de gezondheid van mensen met verstandelijke beperkingen. Ook hebben we eigen dokters, speciaal voor mensen met verstandelijke beperkingen. Als je klachten hebt, kun je via jouw huisarts of instellingsdokter bij ons een afspraak maken voor het spreekuur. Wij kijken dan hoe we jou het beste kunnen helpen.

'Sterker op eigen benen' is een samenwerking tussen mensen van verschillende zorginstellingen en het ziekenhuis in Nijmegen: het Radboudumc.

We leren dokters hoe het is om met mensen met verstandelijke beperkingen om te gaan en wat hun klachten kunnen zijn. We doen ook onderzoek. Daarin kijken we wat er goed en wat er minder goed gaat in de gezondheid van mensen met verstandelijke beperkingen. 

Wetenschappelijk onderzoek

Student

We maken korte filmpjes, brochures, apps en andere hulpmiddelen waarmee jij en jouw begeleiders of familie meer kunnen leren over je lichaam, gezondheid en gezondheidszorg.

Producten rondom gezondheid

Filmpjes en Producten over gezondheid

We hebben eigen dokters, speciaal voor mensen met verstandelijke beperkingen (Arts Verstandelijk Gehandicapten). Als je klachten hebt, kun je via je eigen huisarts of instellingsdokter bij ons een afspraak maken voor het spreekuur.

Spreekuur AVG arts

Stethoscoop

Bij 'Sterker op eigen benen' werken twee co-onderzoekers met een verstandelijke beperking, Anneke en Henk. Zij bloggen over hoe het is om dit werk te doen en wat ze allemaal meemaken.

Blogs

Blog
 

Filmpjes en Producten over gezondheid

Naar de huisarts

Hoor mij!?

Filmpjes over slecht horen en hoortoestellen.
Ik hoor je niet
Laat me uitpraten

Spreekuur AVG arts

Soms moet je naar de dokter. Bijvoorbeeld als je niet goed kunt eten of drinken, een ziekte hebt of als je niet goed duidelijk kunt maken wat er met je aan de hand is. Het kan ook zijn dat je ergens last van hebt, maar dat je eigen huisarts niet weet wat dat is. Voor de meeste problemen kun je terecht bij je eigen huisarts, maar soms is het beter om naar een AVG-arts (arts verstandelijk gehandicapten) te gaan. Soms is er een AVG in de zorginstelling, maar als dat niet zo is, kun je ook bij onze AVG terecht.
 

De AVG heeft ervoor geleerd om jou te helpen bij jouw problemen. De AVG heeft ook meer tijd en kan goed luisteren. Als je voor het eerst bij ons komt, nemen we veel tijd om te praten en te kijken. Daarna spreken we af hoe we jouw problemen het beste kunnen oplossen. Als je een afspraak wil bij onze AVG, vraag er dan om bij je familie, begeleider, huisarts of instellingsarts.

 

Blogs

van onze ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking