Naar de huisarts

Mathilde Mastebroek heeft voor het praktijkproject ‘Naar de huisarts’ verschillende producten gemaakt om huisartsenbezoeken beter te laten verlopen voor alle betrokkenen.

Eerstelijnszorg op maat voor mensen met een verstandelijke beperking

Goede gezondheidsinformatieoverdracht vraagt een optimale samenwerking tussen alle betrokkenen: de persoon met een verstandelijke beperking, familieleden, begeleiders, de huisarts en andere personen in de huisartspraktijk of de zorgorganisatie. Mathilde Mastebroek heeft voor het praktijkproject ‘Naar de huisarts’ verschillende producten gemaakt om huisartsenbezoeken beter te laten verlopen voor alle betrokkenen.

Het doel

Het doel van dit project was om er achter te komen hoe je ervoor zorgt dat belangrijke informatie over de gezondheid van een persoon met verstandelijke beperkingen op het juiste moment bij de juiste persoon aankomt. We noemen dit ‘gezondheidsinformatieoverdracht’. Optimale samenwerking tussen alle betrokkenen (de persoon met een verstandelijke beperking, familieleden, begeleiders, de huisarts en andere personen in de huisartspraktijk of de zorgorganisatie) is hiervoor cruciaal. In dit project werd daarom ook deze samenwerking in kaart gebracht.

Over het onderzoek

Mensen met verstandelijke beperkingen hebben meer gezondheidsproblemen dan mensen zonder verstandelijke beperkingen. Ze komen twee keer zo vaak bij de huisarts en krijgen vier keer zoveel herhaalrecepten. Door de veranderingen in de zorg wonen zij steeds vaker in de wijk en maken daar gebruik van de eerstelijnsgezondheidszorg. De rollen van de huisarts en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg veranderen mee. Goede medische zorg aan deze patiënten vereist steeds meer afstemming en samenwerking tussen patiënten, huisartsvoorzieningen, zorgaanbieders, begeleiders en mantelzorgers.Heel belangrijk daarbij is goede informatie-uitwisseling en informatie-overdracht tussen alle betrokkenen: zonder goede uitwisseling van informatie is er namelijk geen duidelijkheid over diagnose, behandeling of effect. Maar voor mensen met verstandelijke beperkingen is het vaak lastig om aan de huisarts te vertellen wat er aan de hand is en voor huisartsen is het soms lastig om te achterhalen wat het probleem is en om de juiste behandeling te geven. Niet altijd zijn er familieleden of begeleiders aanwezig bij het consult en ook wanneer dat wel zo is, kan het gebeuren dat nog steeds niet alle benodigde informatie beschikbaar is of mee terug gaat naar huis.