Onze ervaringskennis zorgt ervoor
dat het onderzoek beter past!

Anneke van der Cruijsen
 ervaringsdeskundige co-onderzoeker

Inclusief Onderzoek

Met 'inclusief onderzoek' wordt de actieve deelname van mensen met een verstandelijke beperking in onderzoek bedoeld. Mensen met een verstandelijke beperking hebben hierbij de mogelijkheid om beslissingen te maken binnen en invloed uit te oefenen op het onderzoek.
 

Over het onderzoek

Het onderwerp van dit promotieonderzoek is “inclusief onderzoek”. Inclusief onderzoek wordt sinds 1980 steeds populairder, maar er mist nog inzicht in wat wel en niet goed werkt betreft deze onderzoeksbenadering.


Dit promotieonderzoek bestaat uit vier verschillende deelonderzoeken:
1. Allereerst hebben we een structured literature review gedaan om inzicht te krijgen in de huidige status van inclusief onderzoek.
2. Vervolgens hebben we een Delphi study uitgevoerd om overeenstemming te krijgen onder academici over de belangrijkste kenmerken van inclusief onderzoek.
3. Daarna zijn we verder gegaan met een internationale case study, waarbij we vier verschillende inclusieve onderzoeksprojecten in de praktijk bekijken. Hiermee hopen we uit te vinden wat er nou werkelijk tijdens het inclusieve proces gebeurt.
4. Allerlaatst zullen wij een consensus statement ontwikkelen tijdens het 2016 IASSIDD congres in Melbourne, Australië. Hiermee hopen we onderzoekers met en zonder een verstandelijke beperking handvatten te kunnen aanreiken voor wanneer zij inclusief onderzoek gaan uitvoeren.
Naast deze onderzoeksprojecten werk ik samen met twee assistent onderzoekers met een verstandelijke beperking: Anneke van der Cruijsen en Henk Jansen. Vier uur in de week helpen zij mij met het doen van dit onderzoek, bijvoorbeeld bij het afnemen van interviews of het interpreteren van de analyse. We zijn erg trots op het feit dat Anneke zelfs is aangesteld bij het Radboudumc als werknemer!
 

De doelgroep

Binnen dit promotieonderzoek werken we samen met mensen met een verstandelijke beperking, verwanten, begeleiders, onderzoekers en experts op het gebied van inclusief onderzoek.

Over de onderzoeker

Tessa Frankena is op 1 augustus 2013 gestart met promotieonderzoek bij Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking, onderdeel van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde bij het Radboudumc. In 2006 is zij afgestudeerd als HBO-verpleegkundige aan de Hogeschool Leiden. Daarna heeft ze de premaster Gezondheidswetenschappen heb gedaan en is ze verder gegaan met de Master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar heft ze zich gespecialiseerd in International Public Health. Tijdens haar Master kwam ze in aanraking met onderzoek naar mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking en patiëntenparticipatie. Deze combinatie was een schot in de roos.
 

Proefschrift 

Op 14 januari 2019 heeft Tessa haar proefschrift met succes verdedigd. Download hier de Engelstalige/Nederlandstalige eenvoudig lezen versies van het proefschrift over inclusief onderzoek:

CoverThesisTessaFrankena-19