Antimicrobiële resistentie en infectiepreventie in de verstandelijk gehandicaptenzorg (GIRAF)

Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. Ook in ziekenhuizen en verpleeghuizen is er steeds meer aandacht voor antibioticaresistentie.  Er is nog weinig bekend over de omvang en de impact van antibioticaresistentie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Betere inzichten kunnen helpen om infectieziekten en antibioticaresistentie onder cliënten met een verstandelijke beperking te voorkomen.

In 2023, Soemeja Hidad started her PhD research on antimicrobial resistance and infection prevention control in long-term care for people with intellectual disabilities, also referred to as GIRAF. Within GIRAF, several studies will be conducted with the overall aim to provide a first insight into the burden of antimicrobial resistance and use in long-term care for people with intellectual disabilities, and how infection prevention and control is dealt with and organized in this sector. 

People with intellectual disabilities experience a higher prevalence of health issues compared to the general population, often leading to their needs being overlooked. To transition towards a more inclusive approach in combating antimicrobial resistance, it's imperative to actively understand the causes, extent, and factors influencing AMR. Despite various European countries monitoring antibiotic usage and resistance, their focus has predominantly been on acute care settings, neglecting the specific needs of individuals with intellectual disabilities.

Inleiding

Infectieziekten worden behandeld met antibiotica. Als dit vaak wordt gebruikt kan het zijn dat de bacteriën die de infectieziekte veroorzaken ongevoelig worden voor antibiotica. Dat noemen we antibioticaresistentie. Cliënten met een verstandelijke beperking hebben vaker een kwetsbare gezondheid en zijn daardoor sneller vatbaar voor infectie(ziekten). Wanneer bacteriën resistent zijn geworden dan werken antibiotica niet of minder goed. Daarom is het juist bij deze mensen belangrijk om infectieziekten zoveel mogelijk te voorkomen. Op dit moment weten we nog niet zo veel over het vóórkomen van infectieziekten en antibioticaresistentie in de gehandicaptenzorg.

Doelstelling

Het doel van dit project is om inzicht te krijgen in infectiepreventie, het antibioticagebruik, en antibioticaresistentie in de (langdurige) zorg voor cliënten met een verstandelijke beperking.

Methode

Het project zal bestaan uit een aantal deelprojecten. De deelprojecten richten zich op drie thema’s: infectiepreventie, antibioticagebruik en antibioticaresistentie.
 
Infectiepreventie
Tijdens dit deelproject brengen we in kaart hoe de infectiepreventie in de gehandicaptenzorg is georganiseerd. Ook zullen we zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg vragen naar hun ervaringen met van infectiepreventie en antibioticaresistentie.
 
Antibioticagebruik
Door het antibioticagebruik in kaart te brengen en te onderzoeken wanneer antibiotica bij cliënten met een verstandelijke beperking worden voorgeschreven, hopen we handvatten te krijgen om het antibioticabeleid te optimaliseren.
 
Antibioticaresistentie
Door het gebruik van bestaande data uit surveillance systemen (zoals ISIS-AR) en innovatieve methoden (zoals rioolwateronderzoek) zal geschat worden wat de omvang is van antibioticaresistentie in de Nederlandse gehandicaptenzorg.

Met de resultaten van dit onderzoek willen we meer kennis opdoen en bewustwording creëren ten aanzien van antibioticaresistentie en infectiepreventie in de Nederlandse gehandicaptenzorg om daarmee de impact van antibioticaresistentie zo klein mogelijk te houden.

Heeft u interesse gekregen in ons onderzoek, of wilt u als instelling of organisatie mee doen aan een van onze deelprojecten? Neem dan contact op met Soemeja Hidad (Promovendus Antimicrobiële resistentie en infectiepreventie in de gehandicaptenzorg) soemeja.hidad@rivm.nl / soemeja.hidad-nuh@radboudumc.nl

Het onderzoek is gestart in januari 2023 en loopt tot medio 2027. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS.

Leden van de onderzoeksgroep zijn Dr. freek de Haan & Dr. Sabine de Greeff (co-promotor).

Klankbordgroep

In de klankbordgroep zitten vertegenwoordigers van de AVG-praktijk Nijmegen, Cordaan, Den Seizoenen, Dichterbij, Esdege reigersdaal, GGD Amsterdam, Koraal, Nederlandse Vereniging Artsen Verstandelijk Gehandicapten, Nivel & Philadelphia.