top of page

Anneke blogt: "Nu voel ik mij minder zelfstandig door de regels waar ik mij aan moet houden"

Anneke van der Cruijsen werkt als co-onderzoeker bij de Academische Werkplaats Sterker op eigen benen. In deze blog vertelt ze jullie hoe haar werk en vrije tijd is veranderd door de corona crisis.

Een ander leven Mijn leven ziet er nu erg anders uit. Normaal had ik een volle agenda met werk, hobby’s en afspreken met familie en vrienden. Zo ging ik eerder 3 dagen naar mijn werk en dagbesteding bij Dichterbij. En 1 dag naar mijn werk bij Sterker op eigen benen van het Radboudumc. Nu ben ik vooral alleen thuis in mijn appartementje. Want bezoek ontvangen, naar mij hobby’s, werk en de supermarkt; dat kan nu even niet.

Maaltijden bestel ik nu, zodat ik minder boodschappen hoef te doen of andere mensen te laten doen. Ook thuis is het anders. Meer dezelfde mensen die me helpen. En niet naar de gemeenschappelijke ruimte om andere bewoners uit het gebouw te ontmoeten. Om gezellig bij te kletsen en af te stemmen wat ik nodig heb, bel ik nu veel met mensen. Verder ben ik veel aan het puzzelen, kaarten maken, tv kijken, op het balkon zitten, en af en toe werken op afstand.

De verandering

Ik kon best snel omschakelen toen de corona crisis begon.

Waar ik wel snel behoefte aan had was duidelijkheid. Ik hoorde en zag tegenstrijdige dingen; wat ze in het nieuws zeiden en wat mensen om me heen zeiden en deden. Toen heb ik samen met familie en begeleiders besproken wat ik wel en niet mag binnen de regels. Dat gaf me zekerheid en duidelijkheid. Nu wordt het soms ook wel een beetje lastiger nu ik zoveel minder mensen zie. Het is wel fijn dat veel mensen me bellen en hun best doen om in contact te blijven. Ook ben ik normaal veel zelfstandiger. Nu voel ik me minder zelfstandig door de regels waar ik me aan moet houden.

Werken vanuit huis voor Sterker op eigen benen

Met mijn collega’s heb ik nagedacht hoe ik vanuit huis kan werken aan onderzoek. Het was even puzzelen hoe dat goed kon. We doen dat nu door te bellen als we samenwerken. Via de computer kunnen we hetzelfde document bekijken en dingen aanpassen. Ik heb de afgelopen tijd gewerkt aan: * makkelijk lezen samenvattingen van onderzoek * interviews over hoe ik in een team met onderzoekers met en zonder verstandelijke beperking heb samengewerkt (inclusief onderzoek) * project over websites

Bij dat project over websites heb ik gekeken naar bestaande websites. Ik bekeek hoe goed knoppen te vinden zijn, informatie te vinden is, en hoe duidelijk de plaatjes en tekst is. Deze informatie gebruiken we om een eenvoudige website te maken voor de academische werkplaats Sterker op eigen benen. Ook gebruiken we dit voor een andere website te maken. Op die website kunnen mensen met een verstandelijke beperking zelf vragen stellen. Ook kunnen ze op die website vragen van anderen beantwoorden. Dat helpt ons om onderzoek te doen naar onderwerpen die voor mensen met een verstandelijke beperking zelf belangrijk zijn.Comments


bottom of page